joi, 11 aprilie 2013

Paine neagra de casa cu maia

Am tot fost intrebate care este reteta painicilor noastre. Si cum nu-i nici un mare secret, am zis sa facem reteta publica. Dar daca totusi exista vreun secret la mijloc, acela ar fi rabdarea, placerea si grija cu care-o pregatim :)
De ce am ales sa facem paine cu maia?
Exista multe articole pe net despre beneficiile painii cu maia ca alternativa la painea cu drojdie. Dar foarte pe scurt, se pare ca bacteriile din drojdia comerciala fac aluatul sa creasca repede si fortat, pe cand bacteriile din maia se dezvolta natural in cele 16 ore de dospire si fac ca aluatul sa creasca in timp. Astfel graul este mai usor digerabil iar nutrientii din paine mai usor asimilabili de organismul uman. Si gustul este altul, painea cu maia avand un gust specific. Pentru mine este gustul painii de la tara, coapta pe vatra :)
Un articol bine scris despre beneficiile painii cu maia gasiti aici.

Asaaaa, mai departeeee. Care e reteta?

De obicei noi framantam 6 paini, pe care le coacem in tavi de cozonac. Ies cam de 750 de grame fiecare. Pentru asta folosim 3 kilograme de faina si 2 litri de apa. Faina este 2 kilograme integrala si 1 kilogram alba. Asadar, voi va puteti face propria reteta, cu cantitatile dorite, respectand proportiile 2(faina integrala) la 1 (faina alba) la 2(litri de apa). Spre exemplu daca vrei sa faci doar 1 paine, imparti totul la 6 si iese in felul urmator: 333 grame faina integrala, 166 grame faina alba si 333 mililitri de apa.

Mai departeee. De cu seara, se pregateste maiaua. Pentru asta, noi folosim un botz de aluat pastrat de la painea facuta cu o zi inainte. Dar gasiti pe internet o gramada de retete de facut maia. Sau, daca ne rugati frumos, va putem trimite noi un botz de aluat magic. Asa arata maiaua, a doua zi.

Asaaa, revenim. Seara, botzul de aluat se pune intr-o castron cu apa calduta si se amesteca bine. Se topeste in apa si iese ca o crema. Se umple un bol cu faina (integrala+alba - luam din cantitatile pregatite in functie de cata paine vrem sa facem) lasand in mijloc ca un cuib. In cuibul cu pricina se toarna crema ce tocmai am pregatit-o din apa calduta cu aluat. Se amesteca usurel, integrand putina faina in crema din cuib, pana se mai ingroasa putin. Sa fie cam ca o ciulama mai groasa. Apoi se presara faina pe deasupra si se acopera cu un servet. Se lasa peste noapte, undeva la caldura. Dimineata, maiaua este plina de bacterii benefice care fac painea sa creasca si faina sa fie usor de digerat.

Dis de dimineata, pregatim restul de faina, adaugam maiaua si incepem sa incorporam apa. Framantam bine aluatul si inainte de a adauga sarea si condimentele, punem deoparte putin aluat pentru painea urmatoare ;)

Apoi adaugam sare (dupa gust), putem pune busuioc, masline, stafide, rozmarin, cimbru...si cate si mai cate.
Dupa ce am adaugat toate ingredientele (faina integrala, faina alba, maiaua, apa, sarea si condimentele) se acopera cu un servet si se lasa aluatul la dospit la caldura. Noi bagam covata in sacul de dormit :)

Din vreme in vreme (cam la 40-50 de minute) se face o manevra care se numeste stretch & fold. Gasiti exemplificarea in filmultetul de mai jos.

Si anume, se intinde aluatul si se impacheteaza. Operatiunea se repeta din toate cele 4 colturi. Manevra asta smechera, ajuta aluatul sa se umfle si painea sa fie pufoasa, pufoasa, pufoasa! :)
Dupa 2-3 ore de dospire se formeaza painicile, se dau prin seminte (in, susan, floarea soarelui, dovleac, chimen) si se aseaza in tavi. Se pot pune in tavi de cozonac (600-700 de grame) sau se pot forma chifle mai micute.

Se mai lasa sa sada puse in tavi, inca vreo ora - doua, tot la caldura, invelite in stergare, si apoi se baga in cuptorul incins la 240 de grade celsius. Se lasa 15 minute la 240 de grade, apoi inca pe-atat la 220 de grade celsius. In total 30 de minute.

Se scoate din cuptor painea rumenita, se lasa sa se raceasca si apoi se inveleste cu un stergar ca sa nu se usuce.

E minunata, gustoasa, sanatoasa! :)
Enjoy! :)

Daca esti pornit(a) sa brutaresti si vrei sa vezi si o reprezentatie live, organizam la cerere, in Brasov, ateliere de facut paine. Participarea este 30 de lei si include atelierul + o paine de aproximativ 700 de grame si un botz de aluat pe care-l poti folosi apoi sa-ti faci propria painica.

Daca vrei sa incerci painea noastra, livram aproape zilnic in Brasov! Pentru grupuri mari (o livrare de 8-9-10 paini), am putea incerca sa livram si in Bucuresti.

Orice idee ai avea, scrie-ne la magicreminders@gmail.com si vedem ce iese :)

6 comentarii:

  1. Buna seara,

    Ma intereseaza si pe mine "cursul" ,cand se tine si unde?

    RăspundețiȘtergere
  2. In Stupini, Brasov se tine. Il organizam la cerere pt grupuri de minim 2-3 oameni. Tu din ce oras esti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,

    In ce zile si unde livrati in Brasov painea?

    Eu sunt din Sinaia, dar o data pe saptamana am drum prin Brasov (in special joi) si vreau neaparat sa ma aprovizionez cu paine de la voi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Unde comercializati aceasta paine? in BRASOV?





    RăspundețiȘtergere
  5. pt Bucuresti ma inscriu si eu sa cumpar paine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația mea și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
    *Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei ca vraja să fie activă.
    Si etc.
    Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }

    RăspundețiȘtergere