sâmbătă, 18 februarie 2012

"Secrete" pentru o viata magica :)

Astazi o sa va reamintesc cateva din "secretele" universale pentru o viata sanatoasa si imbelsugata ;) Pe cateva din ele le vom discuta mai pe larg, pe altele chiar le vom experimenta in prima tabara de relaxare pusa la cale in luna martie.

E vorba de acele mici tehnici, idei sau practici pe care fiecare din noi le poate face zilnic, cu efecte imediate. Acestea nu sunt lucruri pe care trebuie neaparat sa le facem, dar sunt lucruri, pe care, daca le facem, ne putem imbunatati in mod fabulos viata! Desi sunt inrudite si interconectate, ele nu functioneaza numai impreuna, asa ca daca faceti macar din unul din ele un obicei, va fi minunat.
Iata-le intr-o ordine aleatoare, dupa cum mi-au venit in minte:

~~~ APA ~~~

Apa este cea mai importanta substanta de pe planeta Pamant. Se spune ca primul organism viu s-a nascut in apa si ca fara apa nu ar fi existat viata. Se credea pana de curand ca daca apa este pura este sanatoasa si cu cat este mai pura cu atat calitatea ei este mai mare. Astazi se stie ca de fapt ceea ce e important este structura apei si nu puritatea. O apa pura poate fi apa moarta. Apa vie inseamna apa structurata. Iar apa structurata este apa curata care se mai gaseste inca la noi la munte sau in zonele nepoluate.

Un lucru extraordinar este faptul ca apa reactioneaza la emotiile oamenilor si in functie de asta ea poate fi vindecatoare sau distructiva. Probabil stiti deja de Masaro Emoto si experimentele lui cu apa.

El a expus apa la diverse emotii si apoi a inghetat apa in timpul expunerii si a forografiat-o. Fulgii care apar in poze au diverse structuri in functie de emotia la care a fost apa expusa. S-a constatat astfel ca mesajele de ura si chiar indiferenta, destructureaza apa, pe cand iubirea, pacea, recunostinta, ii dau apei o structura minunata. Si expunerea la diverse tipuri de muzica creeaza structuri diferite. Muzica clasica a structurat apa, pe cand muzica heavy metal a destructurat-o. Ceea ce ma face in sfarsit sa inteleg de ce eram asa super depresiva pe vremea mea de rockareala :D

Tinand cont ca mai bine de 70% din corpul uman este apa, va imaginati ce efecte au emotiile proprii si ale celor din jur asupra sanatatii noastre. Pentru o viata sanatoasa este important sa bem apa de calitate si sa ne expunem cat mai mult la emotii pozitive si cat mai putin la cele negative. Apa din natura este cea mai indicata. Apa de izvor, apa din raurile de munte este incarcata cu energia pamantului de care toti avem nevoie. Atunci cand vine pe tevi apa se destructureaza si este aproape moarta. Vestea proasta este ca nu oricine are posibilitatea sa bea zilnic apa proaspata de izvor (si atentie, nu ma refer la apa la sticla de plastic Izvorul Minunilor :D). Vestea buna este ca noi avem capacitatea extraordinara sa trezim din morti apa de la robinet si mai mult, sa-i oferim exact calitatile si proprietatile de care avem nevoie :) Practic, o putem transforma intr-o licoare magica!
Apa poate fi impregnata cu intentiile noastre pozitive. Cum se face? Puneti apa de la robinet intr-o carafa sau o sticla de ceramica sau sticla si apoi tineti-o in dreptul inimii si afirmati intentia voastra. De exemplu: "sanatate, energie, bucurie, vitalitate". Puteti scrie aceste cuvinte pe o bucata de hartie pe care s-o lipiti pe vas. Functioneaza la fel de bine. Sau puteti cere apei sa va ofere vindecare, purificare, restaurarea sanatatii, sa rezolve o lipsa de calciu sau o anemie.
Nu te sfii sa vorbesti cu apa si sa-i multumesti. Nu uita, apa este magica!
Asa ca nu mai sta pe ganduri. BEA APA! Energizeaza-ti apa cu intentiile tale! Inclusiv apa din cada inainte de a face o baie relaxanta.
Aici gasiti un documentar frumos despre magia apei.

*** NUTRITIA ***

Dupa cum am mai discutat de atatea ori pe blog, suntem ceea ce mancam si e important sa avem grija de corpul nostru, inclusiv printr-o alimentatie sanatoasa.
Din punct de vedere energetic, cea mai pura si bogata hrana este cea cruda. Adica fructe si legume neprocesate termic si sucuri proaspete.

Si daca tot am amintit la punctul 1 de apa, apa din fructele si legumele crude este microbiologic pura si incarcata cu enzime si energie. La fel de important este ca aceste fructe si legume sa fie cultivate organic, fara chimicale. Dar, din punctul meu de vedere, cel mai important este ca aceste plante sa fi fost expuse la emotii umane pozitive. Plantele sunt 70-90% apa si aceasta apa reactioneaza la starile si emotiile oamenilor si la conditiile in care plantele sunt crescute.
De aceea, recomandarea mea ar fi, mancati legume si fructe cultivate de oameni care fac asta din placere. Care isi viziteaza culturile zilnic si iubesc natura, plantele si animalele. Fructele si legumele cultivate astfel va vor umple corpul si fiinta de energie si sanatate! Includeti in dieta voastra cat mai multe astfel de alimente!

Evitati alimentele cultivate industrializat, cu multe chimicale si indelung procesate. Acestea dauneaza si mediului, dar mai ales noua. Facem parte dintr-un intreg si nu putem otravi pamantul fara sa ne otravim pe noi insine.
Daca nu vrei sa renunti la carne, atunci incearca sa mananci carne care provine de la tarani. Slava Domnului, traim intr-o tara care inca mai are tarani!!! Taranii sunt mana cereasca in timpurile in care traim. Mai sunt inca oameni care isi cresc animalele si isi cultiva legumele cu drag. Inca mai exista piete cu babute care vin sa vanda din putinul pe care l-au cultivat. Inca mai avem ciobani si apicultori autentici! Suntem norocosi! Nu lasati aceste daruri sa se piarda. Cautati-i pe oamenii astia si cumparati-le produsele! Deschideti-va spre aceasta idee si furnizorii de produse sanatoase si solutii miraculoase de colaborare vor aparea de peste tot. Exista deja si in jurul Bucurestiului oameni care au inceput sa cultive produse bio si ofera un "cos de produse" saptamanal cu livrare la domiciuliu in Bucuresti. Cautati-i pe acesti oameni si abonati-va la produsele lor! In felul asta ii ajutam sa supravietuiasca si ne facem si noua un mare bine!

La fel de important este, dupa ce ati cumparat aceste produse sanatoasa, felul in care le preparati. Fie ca le preparati termic sau nu si mai important decat asta este atitudinea cu care o faceti. Eu o sa-mi amintesc intotdeauna de mancarea de nereplicat a bunicii mele. Desi respecta reteta intru totul, nici matusa-mea, nici maica-mea nu pot gati ca bunica! Oare unde sta ascuns secretul? De multe ori, noi credem ca bunica are ea niste condimente secrete, sau un talent suplimentar. Dar parerea mea este ca secretul e simplu: dragostea si daruirea cu care bunica ne gatea. Dragul ala de a te vedea cum mananci cu pofta. Timpul pe care si-l dedica mereu sa ne faca ce ne place. Dragostea asta de a gati s-a cam pierdut in ziua de azi printre joburi si emanciparea femeii si stresuri si lipsa de timp pentru gatit. Si nimeni nu mai stie sa gateasca la fel ca bunica. Uof! Si bunica nu mai este...
Asa ca va provoc sa reinventam aceasta dragoste de gatit si sa punem toata iubirea noastra pentru cei dragi in mancarea pe care o facem. Inainte de a va apuca de gatit, pregatiti o atmosfera destinsa si vesela. Ganditi-va cu bucurie la fetele celor dragi cand vor gusta din bucate. Rugati energia divina sa va asiste si ingerasii sa va ajute sa gatiti o mancare delicioasa! Nu va apucati sa gatiti cu stres sau nemultumire. Toate aceste emotii vor fi preluate in mancare. Gatiti cu drag si mancati numai mancarea cuiva care gateste cu pasiune :)

Posibil ca ai un serviciu solicitant si nu ai timp de gatit. Te inteleg! Dar iti promit, ca undeva acolo, e cineva care abia asteapta sa gateasca cu drag pentru tine! Deschide-te catre aceasta idee si vei vedea ce se poate intampla :)

@@@ MISCAREA @@@

Totul in Univers este energie in miscare. Pe langa corpul nostru fizic avem si un corp energetic. Emotiile noastre, entuziasmul, creativitatea, puterea de munca, toxinele care trebuiesc eliminate, emotiile negative pe care nu le eliberam, toate astea au o forma energetica, sunt energii. Iar aceste energii au nevoie de miscare. Atunci cand apar blocaje in aceasta energie noi incepem sa simtim asta, mai intai la un nivel mai subtil, iar apoi, daca nu remediem problema, incepem sa simtim blocajele si la nivel fizic.

De aceea, e important si de mare folos, ori de cate ori simtim un blocaj, sa punem energia in miscare. Adica sa ne miscam. Dupa deblocare noi putem folosi energia blocata intr-un mod creativ sau putem transforma energia negativa in ceva pozitiv. Putem face orice fel de sport, yoga, tenis, volei, dans sau putem sa facem plimbari lungi prin natura. Din experienta mea, la deblocarea blocajelor energetice, cel mai mult ajuta yoga si miscarea intuitiva.
Atunci cand ajungem la un nivel la care suntem destul de constienti de corpul nostru, putem alege exact acele miscari sau pozitii care ne pot debloca. De aceea, e important, ca la inceput sa invatam pozitiile si miscarile de baza, sa simtim efectele pe care acestea le au asupra corpului si mintii noastre si apoi sa le folosim ori de cate ori simtim ca ne pot ajuta.

Putem de asemenea, sa lasam corpul sa se miste si sa se elibereze singur. Poate fi putin ciudat pentru cineva care n-a mai facut niciodata asta. Dar dupa ce o faci o data iti dai seama ca nu e nimic ciudat si poate fi foarte eliberator.

~~~ NATURA SI IMPAMANTAREA ~~~

Natura este mama noastra. Cu totii suntem legati printr-un cordon ombilical invizibil de Mama Pamant. Cu totii avem nevoie de o permanenta conexiune cu energia pamantului ca sa ne bucuram de o viata sanatoasa. Atunci cand ne inconjuram de lucruri artificiale, locuim intr-un bloc, calcam numai pe asfalt si nu avem niciun fel de contact cu natura, ne taiem orice legatura cu energia pamantului si incepem sa ne ofilim. Devenim obositi, confuzi, aerieni, ne lipseste claritatea si siguranta. Ne simtim singuri, abandonati, deconectati, tematori. O plimbare in natura poate face minuni in aceasta situatie. Fiecare fiinta umana are nevoie periodic de impamantare si de contact cu natura. O persoana bine impamantenita are un sentiment de siguranta si de conexiune cu tot ceea ce exista.

Impamantarea tine de prima chakra si se poate face umbland descult prin iarba, plimbandu-ne prin natura, privind un apus de soare, respirand adanc in natura, imbratisand un copac.

@@@ RESPIRATIA @@@

Fara respiratie nu exista viata. Putem rezista fara mancare si apa timp mai indelungat, dar fara a respira suntem morti in cateva minute. Respiratia este singurul mod prin care corpul nostru primeste oxigenul de care are nevoie. Tot prin respiratie, corpul nostru elimina toxine si reziduri. Creierul este organul care are nevoie de cel mai mult oxigen. Daca nu primeste suficient oxigen, asta se reflecta in ceata mentala, depresie, ganduri negative, incetosari ale vederii si auzului.
Cu cat respiram mai constient cu atat beneficiile sunt mai mari. Prin respiratie noi ne alimentam cu energia vitala numita prana. Unul din pricipiile Yoga este Pranayama, o serie de exercitii de respiratie izvorata din constientizarea importantei oxigenarii corpului printr-o respiratie corecta.

Aceste tehnici s-au dovedit a fi benefice si in prevenirea unor boli grave. Alte beneficii ar fi:
- Purificare. Cel mai usor mod de a ne purifica sangele este prin aducerea unei cantitati suplimentare de oxigen.
- Energizare. Pricipala noastra sursa de energie o constituie aerul si nu mancarea
- Respiratia ne incarca bateriile energetice (plexul solar)
- Minte clara, ganduri optimiste
- O piele mai curata

Exista multe tehnici de respiratie simple si la indemana dar pana sa treceti la lucruri mai complicate, incepeti prin a respira cat mai adanc, cu spatele drept, incet si constient. Aici gasiti un articol detaliat despre respiratie.

*** RELAXAREA ***

Pentru o viata sanatoasa si implinita e nevoie sa ne relaxam si sa ne odihnim suficient. Fa-ti timp in fiecare zi sa faci ceva care-ti place, ceva care-ti aduce bucurie si-ti pune zambetul pe buze. Fa-ti o baie relaxanta sau un masaj si dormi suficient. Fa-ti timp pentru tine, pentru corpul si pentru fiinta ta!


^^^ PRACTICA SPIRITUALA ^^^

De orice natura ar fi ea, practica spirituala este binevenita in viata tuturor. Ea poate fi rugaciunea, meditatia sau orice fel de comunicare cu divinitatea.
Meditatia si rugaciunea au fost analizate de oamenii de stiinta in mai multe experimente si ambele au fost declarate niste adevarate metode terapeutice. In timpul acestor practici, corpul si mintea se linistesc si se relaxeaza.


*** ATINGEREA ***

Atingerea este ceva dupa care eu personal am tanjit fara sa stiu, ani de-a randul. Fiecare fiinta de pe Pamant are nevoie de atingere. Un bebelus neatins deloc moare sau se imbolnaveste dupa cateva zile. S-au facut studii peste studii si s-a constatat ca animalele (atunci cand sunt puse sa aleaga) aleg intotdeauna atingerea in loc de mancare. La fel si oamenii au nevoie de mai multa atingere si de mai multa apropiere. Atingerea tine de chakra inimii si este un gest care arata iubire. Si fara iubire si sensibilitate, oricat de macho sau duri ne credem (baieti si fete included) noi nu suntem intregi. Suntem scantei divine, venim din iubire si avem nevoie de iubire ca sa functionam la potentialul nostru divin.

Din pacate, in lumea in care traim, atingerea, blandetea si senzualitatea au fost redusa la minim. Atingerea si imbratisarea sunt considerate chestii pentru oameni exagerati sau eventual tulburati emotional. Atunci cand suntem nevoiti sa atingem pe cineva, gesturile noastre sunt robotice si Doamne Fereste sa simtim ceva. Pe de alta parte atingerea este asociata cu sexualitatea si ne este frica sa atingem oamenii ca sa nu fim interpretati gresit sau sa trezim ce stii ce energii "dubioase" in noi. Adevarul este ca energia sexuala si energia primordiala sunt una si aceeasi. Daca ne ferim de atingere si ne reprimam energia sexuala, noi practic ne refuzam dreptul la viata. Si privind la felul in care vedem sexul si atingerea in ziua de azi nici nu-i de mirare ca suntem atat de bolnavi si tristi. Ne rezumam sa ne atingem partenerul, dar si atingerea asta se limiteaza in timp doar la serile in care facem dragoste, care de multe ori nici nu se poate numi "dragoste".

Adevarul este ca suferim si suntem bolnavi cronici de lipsa de atingere iubitoare si nici nu stim. Cati dintre noi nu ne dorim sa ne luam copii sau parintii in brate si nu mai stim cum? Avem o stangacie si o retinere chiar si in a bate pe cineva prieteneste pe spate sau a lua mana cuiva drag. Haideti sa trecem peste asta si sa reinvatam sa iubim! Sa intindem mana si sa atingem cu curaj fiintele de langa noi. Atingerea este iubire! Atingerea este o mare forta vindecatoare. Ai observat cat de placut este sa atingi un bebelus sau un pui de pisica mic si pufos? Cu aceste fiinte pure ne vine mai usor sa interactionam, in fata lor nu ne rusinam pentru ca nu ne simtim judecati si nici nu ne punem problema ca e ceva in neregula cu a le atinge si mangaia. Imagineaza-ti cum ar fi sa poti atinge tot ceea ce exista in acest fel si sa te bucuri de aceeasi senzatie placuta :) Si poti! Bucuria atingerii este un dar divin de care putem invata sa ne bucuram pe deplin. Putem (re)invata sa atingem cu blandete si apoi sa extindem aceasta atingere in tot ceea ce facem. Atingerea blanda este un mod de a transforma in iubire toate lucrurile pe care le atingem. Si astfel ne putem inconjura cu iubire atingand tot ce avem in jurul nostru.

Am fost inspirata sa fac un atelier despre atingere si cu aceasta ocazie va anunt ca voi tine (si) in Bucuresti un atelier care se va numi "Loving Touch" (vreau sa-i gasesc un nume romanesc potrivit - poate ma ajutati si voi). Luci mi-a sugerat "Atingerea Blandetii" sau "Atingere Blanda". Sunt sigura ca mi-e dat sa fac atelierul asta, chiar daca nu stiu exact cum o sa fie. N-am putut sa dorm o noapte intreaga pentru ca mi-a zumzait capul de idei si de ganduri legate de el.
Eu recunosc ca sunt o fiinta care are nevoie de MAI MULTA ATINGERE!!! And I'm gonna do something about it! Dar tu?
Intinde mana si atinge cu blandete! It's that easy! :)

Sigur ca mai sunt multe alte lucruri minunate care-ti pot imbunatati viata. Aromaterapia cu uleiuri esentiale, activitatile creative si relaxante cum e desenul, lucrul manual, dansul sau gatitul, detoxifierea periodica, exprimarea deschisa si sincera si interactiunea zilnica cu oameni cu care rezonezi, toate astea sunt actiuni care te pot aduce mai aproape de o viata magica si implinita :)

Abia astept sa povestim si sa experimentam si mai multe despre toate astea in tabara noastra de pe 9-11 martie! :)

2 comentarii:

  1. Teo,draga..stiai ca esti o comoara la casa omului?:)..asa "lazy"..cum sunt..ca sa sintetizez toate informatiile culese de-a lungul timpului pe acest subiect...aceste mici rezumate..daca pot sa le zic asa mi-au picat la fix..ca sa-mi reamintesca niste lucruri minunate.Multumesc
    Te imbratisez cu drag..Francesca

    ps:..vad in pozele tale muult veerdee...vreauu si euu:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Francesca draga, ma bucur! Si imi reamintesc si eu cu ocazia asta. Curatenia mentala, ordinea in ganduri si reamintirea a ceea ce conteaza e mereu binevenita si la mine :)

      te pup si iti urez mult verde! nu cred ca mai ai mult de asteptat ca pe aici a venit primavara! :)

      Ștergere