miercuri, 7 septembrie 2011

Cele 4 tipuri energetice

Iuppiiii! Abia astept sa va prezint cele 4 profiluri energetice ale doamnei Carol Tuttle :)
Cunoasteti probabil clasificarile clasice pe tipuri de personalitati, pe zodii, pe semne de pamant, aer, apa, foc, feminin, masculin.. etc
Clasificarea despre care o sa va povestesc astazi combina cumva toate aceste tipologii si le grupeaza in 4 tipuri energetice, bazate in principal pe felul in care se manifesta energia in fiecare din ele. Totodata fiecare tip are asociat un element din natura, are un anumit tip de personalitate, trasaturi specifice, un limbaj al corpului si o anumita balanta intre energiile feminin si masculin.
Hi, hi! :) It sounds like fun!

La ce ne ajuta sa stim si sa putem identifica cele 4 tipuri?
Ne ajuta sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si pe cei din jur si sa ne acceptam mai usor. De multe ori in copilarie sau mai tarziu, n-am fost acceptati asa cum suntem si am fost nevoiti sa ne adaptam. Ni s-a spus poate sa stam locului sau poate ni s-a spus ca suntem prea timizi, sau prea inchisi, ca avem gura prea mare, ca nu suntem destul de seriosi, ca nu ne implicam destul, ca nu ne pasa mai mult, ca nu ne dam destul interesul (this was one of my "favourites"), ca luam lucrurile in ras sau poate ni s-a spus ca suntem prea agresivi, prea agitati.. prea, prea, prea...
Multi dintre noi ne-am schimbat comportamentul in speranta ca vom fi mai iubiti, mai putin criticati, mai "normali" si mai acceptati de familie sau de societate.

Carol Tuttle ne spune in cartea ei "It's just my nature" ca acum este timpul sa redevenim liberi, sa avem curajul sa fim noi, sa ne dam seama ca avem dreptul sa fim asa cum suntem, ca nu suntem "gresiti", ba mai mult, ceea ce suntem cu adevarat este darul cel mai de pret pe care-l avem de oferit lumii. Meritam tot ce-i mai bun, avem dreptul sa fim NOI! Suntem proprii nostri stapani! Nimeni nu are dreptul sa ne spuna cum sa fim! Nu avem nevoie de permisiunea nimanui sa fim asa cum vrem sa fim!
Haideti sa plecam in cautarea noastra. Sa dam mastile la o parte si sa redescoperim in noi fiinta minunata care asteapta sa se trezeasca la viata.
Este timpul sa credem in noi!
Este timpul sa ne luam puterea inapoi si sa stralucim!

Asadar, gata cu vorbaraia, sa incepem cu tipul 1 :)

Tipul 1 este asociat cu Aerul si cu elementul Nitrogen

Cuvintele care descriu cel mai bine miscarea energiei in acest gen de persoana sunt:
in sus, aleator, luminos, stralucitor, fara legatura, liber, proaspat, vioi, plutitor
Tipul 1 are un echilibru bun intre energiile feminin si masculin (yin si yang)
Forme care descriu cel mai bine tipul 1: cercuri, inimioare, stelute, puncte, bulinute
Talente / darul pe care il aduc lumii: Ideile. Fraza care descrie cel mai bine asta ar fi: Am o idee si e fezabila!
Partea asa zis "negativa" a acestui talent ar fi ca avand foarte multe idei nu reusesc sa le transforme pe toate in realitate. Nu duc la bun sfarsit toate lucrurile pe care le incep.
Alte caracteristici: gandesc repede, sar de la una la alta, nu iau lucrurile in serios, sunt deschisi, insufletiti, vioi.
Ca si personalitate le place schimbarea si lucrurile noi. Distractia este cuvantul cheie. Nu ii interseaza neaparat rezultatul sau sa faca ceva perfect, le place sa interactioneze intr-o maniera playful. Le place sa faca lumea sa rada. They look forward to the next fun thing in their life. Nu le place cand se termina ceva. Le place sa aiba prieteni si sa ii distreze. De multe ori sunt sufletul petrecerii.
Mers plutitor, pas usor, vioi, repede. Cand stau jos se batzaie intr-una, dau din picior, stau pe jos, indian style, pozitii neobisnuite, relaxati, animati. Daca sunt obligati sa stea intr-un loc se gandesc la altceva. Au imaginatie bogata. Voce de copil, sus-jos, sunt foarte entuziasmati si apoi se pleostesc si apoi iar se entuziasmeaza si tot asa. Dau mult din maini cand vorbesc.
Deseneaza flori, caricaturi, foarte playfull.
Spatiul personal: le place sa aiba totul la indemana, sa vada ce au la dispozitie, le place sa decoreze, le plac sarbatorile.
Trasaturi: Au o fata tinereasca, vioaie si draguta. Fatza curata, ten tanar, cu pistrui sau alunite. Random stuff going on. Obraji rotunjiti, nasul cu varful rotund sau indreptat in sus. Trasaturile ii fac sa para „cute”. Ochi rotunzi. Maini mici, chubby fingers, degete scurte.
Celebritati de tipul 1:

Observam obrajii rotunzi, zambet larg, zambesc cu toata fata, sclipesc, emana veselie, trasaturi copilaresti, cute


Tipul 2 este asociat cu Apa si cu elementul Oxigen

Cuvinte care descriu cel mai bine miscarea energiei in acest tip: fluid, fin, moale, conectat, subtil, curgere, relaxat, elegant, confortabil, blended
Energia dominanta este Yin - energia feminina
Talente / darul pe care il aduc lumii: Detaliile. Pun multe intrebari. Fac planuri. Fraza care descrie asta ar fi: Ce am nevoie sa stiu ca sa fac un plan?
Partea negativa, lucrul pentru care sunt mereu criticati: Pui prea multe intrebari! Te misti prea incet!
Sunt foarte sensibili la nevoile celor din jur. Le place sa faca lumea sa se simta confortabil. Le place confortul. Haine commode, mobile, canapele.. etc
Se misca in liniste, au pasul usor, cand stau jos sunt lasati pe spate, relaxati, se scufunda in scaun, cand vorbesc par ca mormaie, vorbesc incet, si folosesc cuvinte cuminti. Deseneaza S curves, soft.
Spatiul personal – le place sa faca teancuri. Le place sa tina multe chestii, ca poate vor avea nevoie de ele la un moment dat.
Fata: trasaturi fine si contopite. Fata ovala, obraji alungiti, ochii au forma de migdala, dreamy eyes, maini fine, tineresti, degete lungi.
Celebritati de tip 2:

Observam trasaturi fine si armonioase, dreamy eyes, fata alungita


Tipul 3 este asociat cu Focul si ca element ii corespunde Nitrogenul

Cuvinte care descriu tipul 3 - activ, reactiv, neregulat, sigur, substantial, dinamic, bogat, texturat, rapid, prompt
Energie predominanta - Yang - masculina
Talente / darul pe care il aduc lumii: Actiune! La treaba! Hai sa terminam treaba asta!
Ca parte negativa: pot fi considerati prea duri, prea insistenti.
Se gandesc mereu la rezultate, au o gandire bine structurata, compartimentata. Push people’s buttons.
Folosesc fraze ca: Treci la subiect!
Isi exprima sentimentele usor si pe moment. Competitivi, orientare spre rezultat.
Mers hotarat. Grabit. Cand sta jos poate avea capul un pic intr-o parte, tinuta ferma, cu un picior ridicat peste celalalt. Stau intr-o discutie daca vad vreun sens sa asculte, daca nu, pleaca. Vocea este aspra, ragusita, guturala.
Deseneaza multe chestii geometrice, ingrosat, hasurat, compartimente pe care apoi le hasureaza.
Spatiul personal e pe compartimente, multe sertare. Stiu unde este totul. Arunca usor lucrurile de care nu au nevoie. Fac curat usor si repede.
Fata: multe riduri, riduri mai adanci, multe texturi, pielea poate fi pigmentata, forme triunghiulare, ascutite. Nas ca un cioc sau un nas mai mare.
Sprancenele mai ascutite, arcuite si difera de la un ochi la altul. Ochi exotici. Buza de sus ascutita. Mainile sunt texturate, par batrane, sunt ridate, cu vene evidente.
Celebritati de tip 3:

Observam fata texturata, ridata, unghiulara, persoane active, emana forta


Tipul 4 este asociat cu Pamantul si are ca element Carbonul

Cuvinte care descriu tipul 4: constant, static, indraznet, structurat, clar, reflexiv, constrast mare, regal, precis, rigid, curat, simplu
Energia lor este si masculina si feminina
Talente / darul pe care il aduc lumii: perfectionarea - Ce putem face ca sa imbunatatim asta si apoi s-o oferim cator mai multi oameni?
Pe partea negativa pot ajunge sa nu mai fie multumiti de nimic. Nimic nu este destul de bun pentru ei. Cred ca ar putea mai mult. Cred ca ceilalti ar trebui sa aiba mai multa grija ce fac!
Gandesc in alb si negru. Asta-i buna, asta-i rea! Sunt inchisi. Nu-si exprima sentimentele.
Vad lumea cu ochi critici. Se uita ce mai pot imbunatati, perfectiona. Sunt autoritari. Stiu ce vor. Par tipicari sau prea fixisti.
Statura foarte batzoasa, drepti, erecti. Postura corecta. Se simt bine in pozitia asta. Pot sta mult timp linistiti, intr-un loc. Voce puternica, stil reclama. Spun ce gandesc. Sunt foarte directi. Sunt precisi. Folosesc cuvintele: exact, precis, stupid, prost. Le place un spatiu simplu, cat mai putine lucruri.
Fata ca de portelan, perfect simetrica, piele perfecta, fata alungita sau patratoasa, high cheek bones, nas drept, perfect, linii pararelele. Sprancenele sunt linii drepte. Cand zambesc au gura inchisa, buzele lipite, formeaza o linie dreapta. Maini frumoase, piele de portelan, degete lungi.
Celebritati de tip 4:



Astea au fost cele 4 descrieri :) Bineinteles ca fiecare din noi avem toate aceste tipuri in noi, in diverse proportii, doar ca una din energii este cea dominanta si unul din tipuri este cine suntem noi cu adevarat. Celelalte sunt energii secundare care isi au si ele rolul lor si ne ajuta sa facem tot felul de lucruri. Doar ca atunci cand ne conducem viata conform cu tipul care suntem, atunci cand ne comportam asa cum suntem facuti sa fim si acceptam in totalitate acest comportament, fara sa ne criticam, totul merge mai usor in viata noastra, mai smooth, suntem sustinuti si apreciati de cei din jur, ne simtim bine in pielea noastra, avem incredere in noi si in darul pe care il oferim lumii fiind asa cum suntem!

Este posibil sa nu-ti dai seama imediat ce tip esti.
Daca esti tipul 1, cel mai probabil vei spune: "Mie imi plac toate, sunt cate un pic din fiecare, vreau sa fiu toate!"
Daca esti tipul 2: "Trebuie sa mai studiez! Inca nu-mi pot da seama ce tip sunt!"
Tipul 3: Probabil nici n-ai avut rabdare sa citesti toate tipurile
Tipul 4: "Nu poate nimeni sa-mi spuna cine sunt!"

Cea mai sigura cale de a descoperi care este tipul tau dominant este corpul.
La nivel psihologic poti sa incerci sa-ti pui o masca si sa pretinzi ca esti altfel decat esti, numai ca limbajul corpului te va "trada" intotdeauna. Ce ironie! De fapt corpul e singurul care iti ramane fidel. Chiar daca personalitatea ta a fost nevoita sa se adapteze cerintelor celor din jur, trasaturile fetei si limbajul corpului ti-au ramas fidele TIE. Adevaratului TU.

Eu, dupa ce am citit descrierile celor 4 tipuri, prima reactie a fost ca toate sunt faine, ca vreau sa fiu toate, de ce pot sa fiu numai unu! Apoi m-am gandit: cred ca sunt 2... sau 3... sau 4... dar as vrea sa fiu 1.. dar sigur nu sunt 1, ca e prea fain. Analizandu-mi trasaturile as zice ca am un cap rotund, ochi rotunzi, obraji rotunzi, dinti random, alunite si astea random de tot, zambesc cu toata fata, imi place sa rad, imi place sa ma prostesc, sa ma comport copilareste, sa fiu silly, sa fac lumea sa rada, am muuulte, muulte idei, nu simt neaparat nevoia sa le duc pe toate la capat, ma entuziasmez foarte tare si apoi dupa ceva vreme ma plictisesc si trec la altceva :) Toate astea sunt very type 1. Dar nu ma comport tot timpul asa si nu pot spune ca ma apreciez prea tare pentru my playful nature. Tin minte ca in clasa 1 a venit maica-mea acasa de la sedinta cu parintii si mi-am luat bataie ca nu il las pe colegul meu in pace. S-a plans mama lui in fata clasei, facand-o de rusine pe maica-mea, ca il distrag de la ore, ca vorbesc mult, pe scurt: sunt un pericol pentru viitorul lu' fi-su! Asa ca invatatoarea m-a mutat cu altcineva in banca si mi-am luat bataie. Am devenit asadar mai inchisa, mai cuminte si mai putin expansiva, ca sa multumesc narozii. In timp, ca sa-i multumim pe ceilalti, ne punem atatea masti ca nici nu mai stim cine suntem si de unde sa pornim in cautarea sufletului pierdut, a copilului interior care ne asteapta cuminte acolo, neschimbat.

Imi dau seama acum de cate ori m-am criticat si m-am chinuit sa fiu mai serioasa, sa ma tin de el odata ce am inceput un proiect, desi ma plictisisem deja de chestia aia demult. La inceput entuziasmul meu e foaaaarte mare, pot sa stau ore intregi pierduta intr-o activitate, zi, dupa zi. Si apoi dintr-o data, gata... Neeext!
De multe ori m-am considerat neserioasa, m-am plans ca nu pot aprofunda nimic, ca nu ma tin de chestii, ca nu perseverez, ca nu imi consolidez o directie in viata. Dar acum, ca stiu ca asa sunt eu si nu trebuie sa incerc sa ma schimb, sa ma maturizez, parca ma simt usurata. Pot sa ma bucur de cine sunt, de faptul ca am atata entuziasm, ca imi place noul, ca sunt ca un copil si la 30 de ani, ca imi place sa ma hlizesc si sa ma prostesc, ca nu vreau sa iau lucrurile in serios si ca nu vreau sa aprofundez nimic! Iac-asa! Pentru ca this is my nature! And I love it!

Un alt mod in care cred ca ma ajuta foarte mult energy profilingul, este intelegerea fata de cei din jur. A-i accepta asa cum sunt. Pot sa accept mai usor un tip 4, fara sa-l mai judec ca fiind critic, sau nesimtit. Pur si simplu asa e el, vrea ce-i mai bun de la mine. Pot sa nu ma mai astept ca un tip 2 sa se grabeasca, sa se apuce si sa termine treaba rapid. Tipul 2 are nevoie de mai mult timp sa adune detalii inainte de a trece la treaba. Si n-o sa-l mai judec pe tipul 3 ca este insensibil sau agresiv. Asa e el sincer si direct!

Sunt foarte, foarte multe conexiuni si moduri in care energy profiling poate sa-ti fie de folos si sunt foarte multe lucruri pe care, eu, in micul rezumat, nu le-am spus asa ca daca ti-a placut si tie si crezi ca ti-ar fi de folos sa stii ce tip esti si ce tip sunt cei din jur, poti afla mai multe detalii despre subiect din multimea de filmulete de pe youtube si articolele de pe site-ul lui Carol sau din cartea "It's just my nature".
Aici poti invata cum sa te imbraci conform tipului tau :)

Acum ramane sa va distrati uitandu-va in jurul vostru si incercand sa incadrati pe fiecare in cate o categorie :)

EnjoY!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu